Torch panel test

Torch test

TORCH panel je skupina testova koji se koriste za provjeru novorođenčadi i  trudnica na određene infekcije koje mogu uzrokovati urođene mane kod djeteta ako ih majka ima tijekom trudnoće.

Laboratorija Sarajevo Torch test

TORCH test se obavezno treba uraditi ukoliko se  pojave neki od sljedećih simptoma, kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi. Mogući simptomi u trudnoći su kožni osip, preniska razina trombocita u krvi i veoma niska težina djeteta u odnosu na potrebnu težinu koju je dijete trebalo dosegnuti u dosadašnjoj fazi razvoja. Moguća su oboljenja jetre koja mogu ujedno dovesti do žutice. Kod djeteta postoji opasnost od encefalitisa koji u više od polovine djece može biti smrtonosan ukoliko zahvati mozak djeteta u vrijeme trudnoće, mentalne retardacije i gluhoće i raznih srčanih mana.

Laboratorija Sarajevo

Torch test Sarajevo

Uradite torch test u Sarajevu , laboratorija Poliklinike Srce Sarajeva

Testovi otkrivaju antitijela proizvedena od strane imunološkog sistema kada su izložena zaraznim bolestima, a na temelju njihove vrste i razine se utvrđuje postoji li infekcija u tom trenutku, odnosno je li žena već prije preboljela neke od tih bolesti.

Negativan test znači da infekcija trenutno nije prisutna. Tumačenje pozitivnog  testa ovisi o vrsti antitijela koja su pronađena:

  • Ukoliko su prisutna IgG antitijela znači da je osoba preboljela infekciju u prošlosti. U ovom slučaju se najčešće test ponavlja nakon 10 dana kako bi se utvrdilo raste li razina antitijela (što ukazuje na to da je do infekcije došlo nedavno).
  • Ukoliko su prisutna IgM antitijela znači da infekcija trenutno postoji. U ovom slučaju se test ponavlja kako bi se potvrdilo prisustvo infekcije te se provode dodatna testiranja s ciljem utvrđivanja do koje je točno infekcije došlo i određivanja adekvatne terapije.

Krvni testovi koji čine TORCH panel odnose se na :

 

TO – toksoplazmoza

R – rubeola

C – cytomegalovirus (CMV)

H – herpes simplex virus

 

Ostale infekcije koje se mogu istovremeno testirati uključuju sifilis, hepatitis B, virus ljudske imunodeficijencije (HIV), enterovirus, virus Epstein-Barr, virus varicella-zoster i parvovirus B19.

Posebno su opasne infekcije koje se kod žene ne manifestiraju vidljivim simptomima, ali ukoliko se zaraza prenese na dijete mogu dovesti do većih komplikacija u njegovom daljnjem razvoju. Pridodamo li tome činjenicu da učinkovitost postojećih lijekova protiv TORCH infekcija u trudnoći nije velika, postaje jasno koliko su važne preventivne mjere opreza (pravovremeno testiranje, imunizacija, higijena, termička obrada hrane i sl.)

Odrasla osoba može relativno lagano preboljeti navedene infekcije, ali njihove posljedice na dijete mogu biti izrazito teške. Upravo se iz ovog razloga preporučuje napraviti TORCH test tijekom planiranja trudnoće, prije začeća.

Ovaj test se preporučuje prije trudnoće jer kod odraslih simptomi ne moraju ni postojati i lako je preboljeti neke od bolesti bez da ste uopće znali da ste oboljeli. No ukoliko zatrudnite, posljedice za djecu mogu biti veoma teške te se preporučuje imati uredne nalaze TORCH testa prije nego pokušate zatrudnjeti.

Testiranje na TORCH  vrši se svakim radnim danom od 08.00-15.00

Molimo vas da se obavezno najavite za testiranje

Cijena testa iznosi 260 km

Za sva pitanja oko testa i za imunološko savjetovanje obratite se Doc.Dr. Zahida Drače

Tel: 033 871-566

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *