Test netolerancije na hranu

Test netolerancije na hranu – pitanja i odgovori Test netolerancije na hranu – pitanja i odgovori

Test Netolerancije na hranu

Alergije na hranu i netolerancija  se često se zamjenjuju jedna za drugu, iako su vrlo različite. Evo nekoliko pojašnjenja kako biste razumjeli vrste reakcija koje vaše tijelo ima na određenu hranu.

Alergija na hranu je osjetljivost izazvana reakcijom imunološkog sustava na određeni protein, alergen, koji se nalazi u hrani. Kikiriki i orašasti plodovi vrlo su česti primjeri. Alergija uzrokuje trenutnu i kratkotrajnu reakciju.

Preosjetljivost na hranu nije alergija. To je reakcija vašeg probavnog sustava kada jedete određenu vrstu hrane, a ne uzrokuje trenutne simptome ili oštećenja na crijevima. Uz to, intenzitet reakcije vašeg orgamizma  ovisi o količini hrane koju jedete.

Ako patite od intolerancije na određenu hranu, to je zbog toga što vaše tijelo ne proizvodi enzim potreban za metabolizam ili je osjetljiviji na aditiv ili kemikalije sadržane u hrani. Netolerancija na hranu može započeti u mladoj dobi, što uzrokuje suptilne simptome koji se pogoršavaju kasnije, kako starite.

Intolerancija na laktozu

 Vaš probavni sustav ne proizvodi dovoljno laktaze (enzima), tako da vaše tijelo ne može razgraditi laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku.

Osjetljivost na gluten

Ako jedete pšenicu ili drugu hranu koja sadrži gluten, simptomi su slični onima povezanim sa celijakijom, ali vaši testovi krvi ne otkrivaju nepravilnosti vezane uz bolest i nema znakova oštećenja crijeva.

Osjetljivost na aditive u hrani

Kada jedete hranu koja sadrži, na primjer, sulfite (aditivi koji se nalaze u vinu, suhom voću i konzerviranoj hrani), osjetite svrbež, crvenilo, respiratorne probleme i glavobolju.

 

Općenito, simptomi intolerancije na hranu pojavljuju se nekoliko sati nakon konzumiranja neke hrane i često su povezani s vašim probavnim sustavom. Možete osjetiti trbušne grčeve, proljev, povraćanje, nadutost, osjećaj natečenosti, svrbež ili glavobolju.

Test tolerancije na laktozu

Test tolerancije na laktozu određuje razinu glukoze u krvi nakon konzumiranja određene količine laktoze. Ako imate intoleranciju na laktozu, glukoza se ne povećava, jer imate manjak laktaze.

Genetsko ispitivanje

Genetskim testiranjem otkriva se netolerancija na laktozu povezanu s primarnim nedostatkom laktaze. To uključuje analizu vašeg DNK kako bi se utvrdilo jeste li skloni intoleranciji na laktozu. Ovaj se test može obaviti jednostavnom kolekcijom stanica s unutarnje strane obraza (brisom). Međutim, ovaj test ne može dijagnosticirati sekundarni nedostatak laktaze koji nastaje nakon infekcije, upalne bolesti crijeva ili crijevne parazitoze.

Najbolji način za prepoznavanje druge hrane koja može izazvati vaše simptome povezane s netolerancijom je vođenje dnevnika o hrani. Hranu koju jedete svakodnevno bilježite u razdoblju od dva do tri tjedna. Ako neka hrana izazove specifične simptome, možete je eliminirati na nekoliko dana i ponovo je unijeti u svoju prehranu i zabilježiti svoju reakciju.

Živjeti s netolerancijom na hranu

Trenutno ne postoji medicinski tretman za intoleranciju na hranu. Da biste izbjegli simptome, morate prepoznati namirnice koje izazivaju reakciju i izbjegavati ih konzumirati ili ih konzumirati u malim količinama.

Izmijenite obroke – Vaša netolerancija može biti uzrokovana kumulativnim učinkom kombiniranja određenih namirnica tijekom obroka. Na primjer, ako osjetite simptome nakon što jedete pizzu, možda ćete moći tolerirati rajčicu i sir kada ih jedete sami, ali ne i kad ih kombinirate. Eliminirajući jedan sastojak odjednom, možete odrediti koje kombinacije hrane najviše utječu na vas.

Promijenite obroke – Ako smanjite porciju hrane koja uzrokuje probavne probleme, možete umanjiti i simptome koje uzrokuje.

Pronađite nadomjestak – Ako je hrana koju trebate ukloniti iz prehrane važan prehrambeni izvor, pronađite odgovarajuću zamjenu. Ako morate izbjegavati hranu koja sadrži gluten, možda se uskraćujete vlaknima i B vitaminima. To možete nadoknaditi jedenjem, na primjer, kruhom bez glutena ili žitaricama poput riže, quinoe ili heljde. Ako nemate laktozu, uzmite dodatak laktazi koji će vam pomoći u probavi mliječnih proizvoda, pijte mlijeko bez laktoze ili bademovo ili kokosovo mlijeko kako biste osigurali prehranu sa visokim udjelom proteina i kalcija.

Srce Sarajeva

Cijena testiranja

KM 89
  • Testiranje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *