OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST) Sarajevo

OGTT TEST SARAJEVO

Šta je to ogtt test ?

OGTT  test je test  koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test tolerancije na glukozu mjeri koliko su stanice vašeg tijela sposobne apsorbirati glukozu (šećer) nakon što konzumirate određenu količinu šećera.

Liječnici prvenstveno koriste test tolerancije na glukozu kako bi dijagnosticirali dijabetes tijekom trudnoće (zvan gestacijski dijabetes), ali se koristi I za dijagnostikovanje i drugih oblika dijebetesa.

Liječnici  dijagnosticiraju dijabetes tipa 1 dosta brzo, jer se obično brzo razvija i uključuje visoku razinu šećera u krvi sto uzrokuje prepoznatljive  simptome. S druge strane, dijabetes tipa 2 često se razvija tijekom godina. Dijabetes tipa 2 najčešći je oblik dijabetesa, a obično se razvija tijekom odrasle dobi. Gestacijski dijabetes javlja se kada trudnica koja nije imala dijabetes prije trudnoće, zbog trudnoće ima visoku razinu šećera u krvi.

Za izvođenje oGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

  • Nastavite jesti normalnu prehranu u danima koji predvode test.
  • Posavjetujte se s liječnikom o bilo kojim lijekovima koje trenutno uzimate. Neki lijekovi, poput kortikosteroida, beta blokatora, diuretika i antidepresiva, mogu ometati rezultate.
  • 24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla)
  • Morate postiti najmanje osam sati prije zakazanog testa..
  • Možete piti vodu, ali izbjegavajte druga pića, uključujući kavu i kofeinski čaj, jer mogu ometati rezultate, Javite se u laboratorij natašte, u jutarnjem terminu. Uzet će Vam se uzorak krvi natašte, dati ćete urin.

 

Ogtt test priprema:

Test opterećenja glukozom odvija se u nekoliko faza. Kada stignete u  polikliniku “Srce Sarajeva”  član našeg medicinskog tima uzeće Vam uzorak venske krvi  (koncentracija glukoze u ovom uzorku predstavlja koncentraciju glukoze  nakon gladovanja).

 

  • OGTT test se izvodi ujutro. Osam sati pre testa nemojte ništa jesti i piti.
  • Prvi uzorak krvi uzima se natašte (na prazan stomak). Istovremeno se uzima i uzorak mokraće za analizu (na glukozu i ketonska tela-pozitivan  rezultat je kontraindikacija za izvođenje testa).
  • Nakon 60 minuta ćete  popiti 300 mL vodenog rastvora u kome je rastvoreno 75 grama glukoze  (deci se daje 1,5 grama glukoze na kg telesne mase, ali maksimalno 75  grama).
  • Tokom izvođenja testa potrebno je da mirujete, ne smijete ništa jesti, niti pušiti. Dozvoljeno je samo da pijete vodu. Krv za  analizu se ponovo uzima nakon 120 minuta i mjeri se koncentracija šećera  (glukoze) u krvi, a koncentracija šećera u mokraći mjeri se na početku i  na kraju testa.
  •  
Ogtt test grafikon Sarajevo

Ogtt test cijena Sarajevo

OGTT vrši se svakim radnim danom od 08.00 

Cijena testa iznosi 25 km

Molimo vas da se najavite na tel: 033 871-566

 

Autor 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *