HORMONI STITNE ZLIJEZDE

Vaša štitnjača koja se nalazi na prednjem dijelu vrata čini hormone koji kontroliraju vaš metabolizam. Postoji nekoliko stanja koja mogu utjecati na štitnjaču, što može značiti da čini previše ili premalo ovih važnih hormona.

 

Hipotireoza (neaktivna štitnjača) češća je od hipertireoze (viška hormona štitnjače). Oba stanja imaju niz simptoma i uzroka. Tretmani se razlikuju ovisno o vrsti štitnjače koju imate i ozbiljnosti. U mnogim su slučajevima potrebno dugotrajno praćenje i liječenje

Štitnjača normalne veličine ne može se vidjeti u vratu i jedva se može osjetiti. Tek kada određeni uvjeti rezultiraju povećanom štitnom žlijezdom (zvanom gušavost), može se ispod ispupčenja štitnjače vidjeti ili osjetiti izbočina (Adamova jabuka).

HORMONI STITNE ZLIJEZDE

Hormoni štitnjače

Vaša štitnjača čini 2 glavna hormona – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Da bi štitnjača mogla stvoriti te hormone, potrebne su dovoljne količine (kemijskog elementa koji je bitan dio naše prehrane).

Drugi hormon koji se proizvodi u vašoj štitnjači naziva se kalcitonin. Ovaj hormon, kojeg izlučuje mala populacija stanica poznatih kao C stanice, uključen je u regulaciju razine kalcija i fosfata u vašoj krvi.

Glavni hormoni štitnjače izlučuju se direktno u krvotok i odlaze u sve dijelove vašeg tijela. Većina T4 pretvara se u T3 (aktivni oblik hormona) u vašim organima i tkivima. Hormoni štitnjače utječu na brzinu metabolizma u vašem tijelu i reguliraju mnoge tjelesne funkcije kao što su disanje, otkucaji srca, tjelesna temperatura, probava i koliko brzo sagorite kalorije.

Količina hormona koju stvara štitnjača obično je strogo regulirana. Dio vašeg mozga zvan hipotalamus signalizira vašoj hipofizi (važnoj žlijezdi u vašem mozgu) da proizvodi hormon koji se zove štitnjače-stimulirajući hormon (TSH). TSH signalizira vašoj štitnjači da proizvodi T3 i T4. Razina hormona štitnjače u vašem tijelu tada se vraća u hipotalamus i hipofizu, koji zauzvrat prilagođavaju oslobađanje TSH.

 

Šta uzrokuje tiroidne probleme ?

Disfunkcija štitnjače je kada se napravi previše ili nedovoljno hormona štitnjače. Može ga uzrokovati:

primarni poremećaji štitnjače – problemi u samoj štitnoj žlijezdi; ili

centralni poremećaji štitnjače – problemi s hipofizom (sekundarni poremećaji) ili hipotalamusi (tercijarni poremećaji).

Dok je neadekvatni unos joda najčešći uzrok bolesti štitnjače u svijetu, autoimuni problemi (gdje vaš imunološki sustav stvara antitijela koja napadaju štitnjaču) su najčešći uzrok problema sa štitnjačom u Australiji. Ponekad problemi sa štitnjačom počinju tijekom ili nakon trudnoće.

Hipertireoza

Hipertireoza se događa kada postoji prekomjerna proizvodnja hormona štitnjače. To može rezultirati simptomima kao što su:

 • gubitak težine unatoč normalnom ili povećanom apetitu i unosu hrane;
 • brz ili nepravilan rad srca, što može rezultirati palpitacijama;
 • osjećaj kratkog daha;
 • često osjećate vrućinu ili ste osjetljiviji na vrućinu;
 • znojenje;
 • osjećaj nervoze, tjeskobe ili oštrine;
 • problemi sa spavanjem;
 • tremor (drhtanje), koji često pogađa ruke;
 • proljev;
 • umor;
 • slabost mišića; i
 • promjena kože i dlaka – stanjivanje kože i dlaka koja postaje lomljiva.
 • U žena je neredovit period čest simptom.