Ena profil

ENA profil za dijagnostiku autoimunih bolesti.

Testiranje na ENA profil vrši se svakim radnim danom od 08.00-15.00 
Prednosti našeg ENA panela su testiranje na čak 15 antitijela kao i činjenica da se na rezultate testa čeka samo 2 do 3 radna dana (inače oko 2 sedmice).

Za sva pitanja oko testa i za imunološko savjetovanje obaratite se 
Doc.Dr. Zahida Drače na tel. ☎️ 033-871-566

Dijagnoze autoimunih bolesti obično se temelje na karakterističnim znakovima i simptomima kao i na rezultatima testova autoantitijela. Rezultati ENA profila pomažu u otkrivanju i razlikovanju različitih autoimunih poremećaja. Istraživanja su pokazala da se svako od ovih autoantitijela često otkriva kod ljudi koji imaju specifičan autoimuni poremećaj. ENA profil ili jedan ili više njegovih komponentnih testova može se ponoviti kada su početni rezultati ispitivanja negativni, ali klinički znakovi i simptomi i dalje postoje. Ispitivanje se može naručiti i kada je osobi dijagnosticiran autoimuni poremećaj i u nekom trenutku razvije simptome koji mogu biti posljedica dodatnog autoimunog poremećaja. Zdravstveni radnik također može naručiti testiranje za praćenje aktivnosti i / ili napredovanja poznatog autoimunog poremećaja.
Pozitivan rezultat testa znači da osoba ima više tog autoantitijela u krvi od naznačene referentne vrijednosti.ENA profil radi se kada osoba ima znakove i simptome koji mogu biti posljedica autoimunog poremećaja. Znakovi i simptomi autoimunih poremećaja vrlo su varijabilni i mogu zahvatiti nekoliko različitih područja tijela. 

Oni mogu uključivati:
✅Groznicu i trajni umor
✅Bol u mišićima
✅Otok zglobova i / ili bol
✅Kožni osip
✅Gubitak kose ili gubitak kose na vlasištu
✅Osjetljivost na ultraljubičasto svjetlo
✅Proteine u urinu (proteinurija)
✅Neurološke simptome, depresiju, psihoze
✅Hemolitičku anemiju (niska brojka crvenih krvnih zrnaca) ili leukopenija (nizak broj bijelih krvnih zrnaca)

Obrazac pozitivnih i negativnih rezultata dobivenih s ENA profilom ocjenjuje se zajedno s kliničkim nalazima osobe (znakovi i simptomi). Ako netko ima kliničke nalaze koji sugeriraju specifičan autoimuni poremećaj i odgovarajuće ENA autoantitijelo je pozitivno, onda je vjerojatno da osoba ima to stanje. Ako pojedinac ima simptome, ali nema autoantitijela, to može značiti da su simptomi posljedica drugog stanja.

ENA profil koji se koristi za terstiranje na našoj polikinici sadrži čak 15 antitijela koja upućuju na pojedine autoimune bolesti: 
🧪Anti-RNP pozitivan rezultat opažen u 95-100% slučajeva miješane bolesti vezivnog tkiva (MCTD); mogu biti pozitivni i kod lupusa i skleroderme
🧪Anti-Sm pozitivan rezultat zabilježen je kod 30% oboljelih od lupusa; vrlo specifičan marker protutijela za ovu bolest
🧪Anti-SS-A (Ro) pozitivan rezultat opažen je kod 75% osoba sa Sjögrenovim sindromom; mogu biti pozitivni i kod lupusa i skleroderme
🧪Anti-SS-B (La) Pozitivan rezultat zabilježen je u 60% osoba sa Sjögrenovim sindromom; može biti pozitivan i kod lupusa i skleroderme; rijetko je prisutan bez anti-SS-A
🧪Anti-Scl-70 Pozitivan rezultat opažen je u 60% osoba sa sklerodermom; visoko specifični marker protutijela za ovu bolest
🧪Anti-Jo-1 Pozitivan rezultat zabilježen je u 30% onih koji su imali polimiozitis; može biti pozitivno kod plućne fibroze
🧪Pm-Scl nalazimo u 24% bolesnika sa sindromom preklapanja Pm-Scl i u 3-10% bolesnika
bolesnici sa sklerodermom i polimiozitisom.
🧪CENP-B (80 kDa centromere proteina B) tipičan je za CREST-sindrom (69% CREST bolesnika), što je prolongirani tip sistemske skleroze.
🧪Ribosomalni P-proteini usmjereni su protiv nekoliko fosfoproteina velike ribosomske podjedinice. Javljaju se u bolesnika sa sistemskim eritematoznim lupusom i kod bolesnika s lupusom s cerebralnom zahvaćenošću.
🧪AMA M2 reagira s proteinima kompleksa keto kiselina-dehidrogenazamitohondrija. Javljaju se kod 95% bolesnika s primarnom biliarnom cirozom u visokom titru. 
🧪PCNA su specifični za sistemski lupus eritematodes. 

Naš Ena panel sadrzi jos 5 antitijela koja se dodatno koriste u potvrđivanju dijagnoze.

Nakon što uradite analizu možete uraditi i pregled doktora specijaliste reumatologa u Poliklinici Srce Sarajeva. 

Ena profil dr.Drače

Zahida Drače

Klinički imunolog

Dr.Zahida Drače docentica, klinički imunolog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *