CYFRA 21-1 – Tumorski marker

CYFRA 21-1 Tumor marker

CYFRA 21-1 – Tumorski marker

Karcinom pluća  je  jedan od glavnh uzroka smrtnosti među karcinomima. Karcinom pluća se  dijeli  u dvije glavne podvrste:

  • karcinom malih plućnih stanica (mikrocelularni) i
  • nemikrocelularnni karcinoma pluća (NSCLC)

Nemikrocelularnni  karcinoma pluća (NSCLC) dijeli se u tri glavna tipa: 1. karcinom pločastih stanica (skvamozni, planocelularni) 2. adenokarcinom 3. karcinom velikih stanica (makrocelularni)

Šta je to Tumorski marker Cyfra 21-1?

CYFRA 21-1 je tumorski marker koji se koristi za praćenje terapije nemikrocelularnog karcinoma pluća (NSCLC) i praćenje terapije mioinvazivnog karcinoma mjehura. Ovom pretragom mjeri se prisustvo citokeratina 19 u serumu. Kod benignih bolesti, CYFRA 21-1 je rijetko povišena te  blago povišene vrijednosti  rjetko nalazimo  kod oboljenja jetre i zatajenja bubrega.

Mjerenje razine CYFRA u serumu 21–1 koristan je pomoćni test u dijagnozi NSCLC, a posebno je visoka specifičnost ovog testa zabilježena za dijagnozu karcinoma pločastih stanica pluća . S druge strane, metaanaliza je također otkrila da CYFRA 21-1 u serumu može biti koristan prognostički faktor u bolesnika sa NSCLC.

Najveći rizični čimbenik za razvoj karcinoma pluća jest pušenje cigareta. Pušenje cigareta je odgovorno za 90% karcinoma pluća. Osim pušenja poznato je nekoliko drugih okolišnih čimbenika koji povećavaju rizik za obolijevanje od karcinoma pluća, a to su: pasivno pušenje, alkoholizam, azbest, radioaktivna prašina urana, plin radon, povećana razina kolesterola i prevelik unos masti u organizam, Dob, rasa, spol i genetsko naslijeđe također imaju ulogu u razvoju ove bolesti.

Unatoč stalnom poboljšavanju i razvoju dijagnostičkih metoda, tačna dijagnoza karcinoma pluća od benigne bolesti pluća važan je izazov. Trenutno se računalna tomografija (CT) predlaže kao alat za rano otkrivanje.  Međutim, unatoč visokoj osjetljivosti, specifičnost CT-a u dijagnozi raka pluća nije idealna.

Cijena testa na CYFRA 21-1 – Tumorski marker Cijena testa na CYFRA 21-1 – Tumorski marker

Testiranje na CYFRA 21-1  marker vrši se svakim radnim danom od 08.00-15.00

Cijena testa iznosi 40 km

Za sva pitanja oko testa i za imunološko savjetovanje obaratite se Doc.Dr.Zahida Drače

Tel: 033 871-566

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *