Cea tumor marker

Cea tumor marker

Tumorski markeri su supstance  koju tijelo stvara zbog prisustva karcinoma Ili ga može produkovati  sam karcinom. Neki od ovih markera specifični su za jedan karcinom a neki se mogu identifikovati kod većeg broja malignih oboljenje te u tom slučaju govorimo o općim tumorskim markerima. Tumorski markeri  se mogu naći u krvi, urinu ili tkivima.

Karcinoembrionalni antigen (CEA)  je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tumorskih biljega. CEA je opći tumorski marker, što znači da  nije organ specifičan tumorski biljeg, te može biti povećan kod većeg broja malignih bolesti.

Njegovo određivanje može se primijeniti kod različitih tumora a najveću vrijednost ima kod kolorektalnog karcinoma, karcinoma pankreasa, želuca, dojke, jetre, medularnog karcinoma štitnjače i karcinoma bronha.

Tumor markeri Laboratorija Sarajevo

Karcinoembrionalni antigen (CEA)  je tumorski marker koji je po svojoj strukturi je složeni glikoprotein.  Spada u skupinu onkofetalnih antigena koji se normalno izlučuju u embrionalnom i fetalnom razvoju u gastrointestinalnom tkivu i pankreasu kao stanično površinski antigen odakle se izlučuju u tjelesne tekućine. Kod odraslih osoba CEA se nalaze u vrlo niskim koncentracijama, ali ga tumori mogu ponovno izlučivati u većim količinama.
CEA se najčešće koristi za praćenje uspjeha terapije kod pacijenata s karcinomom. On se koristi kod pacijenata koji su imali operativni zahvat kako bi se vidio odgovor na terapiju i da se vidi da li je došlo do povrata bolesti.

Kod pacijenata s manjim i ranijim stadijem tumora koncentracija CEA je niska, dok kod pacijenata s uznapredovalim tumorima ili tumorima koji su se raširili po tijelu vrijednosti su visoke.

Kada koncentracija CEA nakon terapije dođe u referentni raspon smatra se da je tumor koji je proizvodio CEA odstranjen. Ako koncentracija CEA ostaje povišena znak je da je tumor ostao ili se povratio. Ako se karcinom raširio po organizmu (metastaze) onda se koncentracija CEA može naći i u drugim tjelesnim tekućinama, a ne samo u krvi.

CEA tumorski marker može da uradi i svaka zdrava osoba preventivno, posebno osobe s većim rizikom za obolijevanje od karcinoma. U slučaju povećanih vrijednosti uputićemo vas na da dalja ispitivanja I pretrage.

Važno je napomenuti:

  • Da se konačna dijagnoza eventualne maligne bolesti ne može postaviti pomću

           CEA markera

  • CEA marker je trajno povišen kod 19 % pušaca
  • CEA marker može biti povišen I kod nekih ne tumorskih oboljena, kao što su ciroza, upalna bolest crijeva, kronična plućna bolest i upala gušterače.

Testiranje na CEA marker vrši se svakim radnim danom od 08.00-15.00

Za sva pitanja oko testa i za imunološko savjetovanje obaratite se Doc.Dr.Zahida Drače

Tel: 033 871-566 ; 062-008- 064

Popular

Cijena CEA testa u Poliklinici

KM 30
  • CEA TEST

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *