CA 15-3 test

Ca 15-3 marker

CA 15-3 test i povezani CA 27.29 test uglavnom se koriste za praćenje odgovora na liječenje karcinoma dojke i za pomoć pri praćenju recidiva raka dojke. Koriste se zajedno s drugim kliničkim procjenama i testovima, poput receptora za estrogen i progesteron, Her2 / neu i testova gena za ekspresiju raka dojke, za procjenu raka dojke kod osobe.

 

Ponekad se  CA 15-3 radi generalne procjene koliko karcinoma može biti prisutno u organizmu (tumorski teret). CA 15-3 može se koristiti kao marker samo ako rak proizvodi povišene količine, tako da ovaj test nije koristan za sve osobe koje boluju od karcinoma dojke.

 

Testovi CA 15-3 i CA 27.29 nisu dovoljno osjetljivi niti su dovoljno specifični da bi se mogli koristiti kao skrining test za rak jer nekancerozna stanja mogu uzrokovati povišene razine.

CA 15-3 može se uraditi  zajedno s drugim testovima kada se prvi put dijagnosticira uznapredovali rak dojke, što  će pomoći u određivanju karakteristika raka i mogućnosti liječenja. Ako je CA 15-3 u početku povišen, tada se može  periodično praćenje vrijednosti ovog testa  radi provjere učinkovitosti liječenja, te radi  praćenju I prevencije recidiva.

Kada se koristi Ca 15-3 test

CA 15-3 obično se ne radi kada se rak dojke otkrije rano, prije nego što se širi (metastazira), jer razine kod većine ranih karcinoma neće biti povišene.

Općenito, što je viša razina CA 15-3, napredniji je karcinom dojke i veća je količina raka u organizmu (tumorski teret). Koncentracija CA 15-3 povećava se kako rak raste. Kod metastatskog karcinoma dojke, najviše razine CA 15-3 često se vide kada se rak proširio na kosti i / ili jetru.

Povećavanje koncentracije CA 15-3 tijekom vremena može ukazivati ​​na to da osoba ne reagira na liječenje ili da se rak ponavlja.

Normalna razina CA 15-3 ne osigurava da osoba nema lokalizirani ili metastatski karcinom dojke. Otprilike 20% do 25% osoba s uznapredovalim karcinomom dojke, nemaju povećanu razinu CA 15-3.

Blaga do umjerena povišenja CA 15-3 primjećuju se u različitim stanjima, uključujući rak pluća, gušterače, jajnika, prostate i debelog crijeva, kao I kod  ciroze, hepatitisa,  benignnih  bolesti dojke. Kao  i u malom postotku kod zdravih pojedinaca. Povišenja CA 15-3 koja se vide u ne-kancerogenim uvjetima vremenom su stabilna.

Laboratoriji mogu koristiti različite metode za testiranje na CA 15-3, tako da rezultati mogu varirati od laboratorija do laboratorija. Ako se radi niz CA 15-3 testova, savjetuje se da testove napravite istom metodom, obično u istom laboratoriju, tako da se rezultati mogu usporediti i pravilno interpretirati.

Razine CA 15-3 obično se ne mjere odmah nakon početka liječenja karcinoma dojke. Bilo je slučajeva prolaznih povećanja i smanjenja CA 15-3 koji nisu u korelaciji s tokom bolesti. Obično će liječnik čekati nekoliko tjedana nakon početka liječenja da započne praćenje razine CA 15-3.

Iako ima drugačije ime, test CA 27.29 mjeri isti protein kao i CA 15-3 i koristi se na isti način. Može se koristiti umjesto CA 15-3, ali  vam nisu potrebna oba ispitivanja.

Testiranje na CA 15-3  marker vrši se svakim radnim danom od 08.00-15.00

Cijena testa iznosi 35 km

Za sva pitanja oko testa i za imunološko savjetovanje obaratite se Doc.Dr.Zahida Drače

Tel: 033 871-566

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *