CA 125 – tumor marker

CA 125 TUMOR MARKER

CA 125 tumor marker je tumor marker jajnika. Tumor marker jajnika i vrednosti CA 125 testa korisne su za praćenje bolesti kod pacijenata sa karcinomom epitelnih ćelija jajnika.

Kontinuirani porast vrednosti CA 125 povezan je sa malignitetom i lošim odgovorom na terapiju, dok sniženje ovih vrednosti ukazuje na povoljan odgovor na primenjenu terapiju.

Povećane vrednosti CA 125 utvrđene su kod oko 1-2% zdravih osoba, kod osoba sa oboljenjima koja nisu maligna kao što su:

  • ciroza,
  • hepatitis,
  • endometrioza,
  • prvi trimester trudnoće,
  • ciste na jajnicima,
  • inflamatorna bolest karlice

Takođe je utvrđeno povećanje CA 125 tokom menstrualnog ciklusa.

CA 125 tumor marker

Zašto se CA 125 tumor marker test primjenjuje ?

Često se nalaže test krvi CA-125 za praćenje napredovanja raka jajnika.

Početne razine CA-125 mjere se prije nego što se neko podvrgne liječenju raka jajnika.

Pad nivoa CA-125 tokom i nakon tretmana obično ukazuje na to da je liječenje bilo uspješno.

Povećanje nivoa CA-125 nakon tretmana može značiti recidiv bolesti. Nakon liječenja raka jajnika, test krvi CA-125 koristi se nekoliko godina kako bi se osiguralo uspješno liječenje bolesti.

Obično se naručuje svaka dva do četiri mjeseca u prve dvije godine nakon završetka liječenja raka.

Nakon ovog perioda, test se naručuje svakih šest mjeseci tokom tri godine, a zatim jednom godišnje.

Tumorski markeri se najčešće određuju iz krvi ili uzorka tkiva korišćenjem različitih laboratorijskih metoda.

Određivanje koncentracije tumorskih markera se može raditi u vrijeme postavljanja dijagnoze; prije, u toku ili nakon završetka terapije; i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno jaljanje tumora – progresija bolesti.

Ako se tumorski marker određuje da bi se ustanovila uspješnost terapije ili da bi se vidjelo da li je došlo do pogoršanja osnovne bolesti i ponovnog javljanja tumora, njegovu koncentraciju treba određivati perijodično u određenim vremenskim razmacima (da bi se vidjelo da li dolazi do povišenja ili smanjenja koncentracije istog).

 

Kome se preporučuje CA 125 tumor marker i koja je normalna razina?

 

Osobito se preporučuju rizičnim skupinama: ženama koje su već bolovale od zloćudnih bolesti, onima u čijoj je porodici  bilo oboljelih od raka dojke, jajnika ili maternice te ženama koje nisu rađale, koje su kasno rađale i onima koje su kasno ušle u menopauzu.

Normalna razina CA-125 u serumu je do 35 U/ml. On je znatno povišen kod svih oboljelih od uznapredovalog raka jajnika pa te vrijednosti imaju veliko značenje u praćenju oboljelih.

Povišenje razine CA-125 nije specifično samo za epitelni rak jajnika nego su njegove vrijednosti povišene i kod drugih patoloških stanja, npr. karcinoma jetre, gušterače,pluća, debelog crijeva, želuca, probavnog trakta, maternice, jajovoda, dojke i karcinoma endometrija.

 

Povećane vrijednosti CA-125 utvrđene su i kod malog postotka zdravih te kod osoba s oboljenjima koja nisu zloćudna, kao što su endometrioza, cistična i druge nemaligne bolesti jajnika, upalne bolesti zdjelice te ciroza jetre. Utvrđeno je i povećanje CA-125 tijekom menstrualnog ciklusa i prvog tromjesečja u trudnoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *