Beta HCG test Sarajevo

Šta je Beta HCG ?

Beta HCG – Beta humani korionski gonadotropin (HCG) je hormon koji proizvodi posteljica tijekom trudnoće i obično se otkriva u krvi. Beta HCG test je krvni test koji se koristi za dijagnosticiranje trudnoće, a obično postaje pozitivan oko verene  prvoe propuštenoe menstruacije.

Beta HCG (BHCG ili krvni test trudnoće) može provesti vaš liječnik ako sumnja da ste možda trudni ili ako sumnjate na trudnoću! Uobičajeni simptomi trudnoće uključuju kašnjenje menstruacije (amenoreju), punoću ili osjetljivort  dojki ili mučninu i povraćanje (jutarnje mučnine).

Ispitivanje se često rutinski provodi kod žena u rodnoj dobi s bolovima u trbuhu i onima kojima je potreban rendgen abdomena ili zdjelice zbog zabrinutosti ili zračenja na nerođeno dijete.

 

U nekim situacijama, npr. kod praćenja razvoja ploda,  može biti korisna kvantitativna beta HCG. Time se mjeri količina ovog hormona u krvi. U normalnim okolnostima, ova razina se udvostručuje otprilike svaka 2 dana, u prvom tromjesečju.

Itrerpretacija rezultaa Kvalitativnon beta HCG testa:

  • POZITIVNI beta HCG znači da je žena trudna
  • NEGATIVNI beta HCG znači da žena NIJE trudna
BETA HCG

Beta HCG kao tumor marker

Ljudski korionski gonadotropin može se koristiti kao marker tumora , budući da njegova β podjedinica izlučuje neke vrste raka, uključujući seminom, koriokarcinom, tumore klija, staničnih molekula, teratom s elementima koriokarcinoma i tumor otočnih stanica.

Iz tog razloga, pozitivan rezultat kod muškaraca može biti test za rak testisa. Normalni raspon za muškarce je između 0-5 mIU / mL. U kombinaciji s alfa-fetoproteinom, β-HCG je izvrstan marker tumora za nadgledanje tumora staničnih stanica.

 

Nivoi Beta hcg tokom trudnoće

3 tjedna LMP: 5 – 50 mIU / mL

4 tjedna LMP: 5 – 426 mIU / mL

5 tjedana LMP: 18 – 7.340 mIU / mL

6 tjedana LMP: 1.080 – 56.500 mIU / mL

7 – 8 tjedana LMP: 7, 650 – 229 000 mIU / mL

9 – 12 tjedana LMP: 25.700 – 288.000 mIU / mL

13 – 16 tjedana LMP: 13.300 – 254.000 mIU / mL

17 – 24 tjedna LMP: 4.060 – 165.400 mIU / mL

25 – 40 tjedana LMP: 3.640 – 117.000 mIU / mL

Ne trudnice: 0 – 5 mIU / mL

Žene u postmenopauzi: 0 – 8 mIU / mL

 

Može li nešto uticati na novo Beta HCG-a ?


Ako dobijete pozitivan rezultat testa, najvjerojatnije ste trudni.

Lažni pozitivni rezultati su izuzetno rijetki.

Međutim, postoje neki uvjeti koji mogu uzrokovati lažno pozitivan rezultat, poput određenih vrsta karcinoma i ranog pobačaja. Neka antitijela također mogu ometati rezultate ispitivanja.

Lijekovi koji sadrže hCG mogu također utjecati na razinu hCG-a. Ovi lijekovi se često koriste u liječenju neplodnosti, a vaš liječnik mora savjetovati kako mogu utjecati na test.

Svi ostali lijekovi kao što su antibiotici, sredstva protiv bolova, kontracepcija ili drugi hormonski lijekovi ne bi trebali utjecati na test koji mjeri hCG. 

 

Srce Sarajeva
Cijena testa Beta HCG
KM 30

1 thought on “Beta HCG test Sarajevo”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *