Alfa Fetoprotein (AFP) Test

Šta je Alpha-Fetoprotein (AFP) Test ?

Alfa-fetoprotein (AFP) je protein koji nastaje u jetri ploda u razvoju. Tijekom bebinog razvoja neki AFP prolazi kroz posteljicu i ulazi u majčinu krv. AFP testom mjeri se razina AFP-a u trudnica tijekom drugog tromjesečja trudnoće.

AFP test krvi koristi se za provjeru ploda u razvoju na rizik od urođenih oštećenja i genetskih poremećaja, poput oštećenja neuronske cijevi ili Downovog sindroma.

 U Blizanaca ili višestruke  trudnoce takodjer može biti razlog povišenih vrijednosti AFP-a( jer više od jedne bebe proizvodi AFP).

Američko udruženje za trudnice kaže da bi svim trudnicama trebao biti ponuđen AFP test negdje između 15. i 20. tjedna trudnoće. Test se može posebno preporučiti kod trudnica  ako:

  • Imaju obiteljsku povijest urođenih mana
  • Imaju 35 godina ili više
  • Imatju dijabetes

Kako se radi AFP test ?

Zdravstveni radnik će vam uzeti  uzorak krvi iz vene u ruci. Nakon umetanja igle, mala količina krvi prikupit će se u epruvetu ili bočicu. Možda ćete osjetiti malo uboda kada igla uđe ili uđe. Obično to traje manje od pet minuta. Za AFP test ne trebaju vam nikakve posebne pripreme

Na mjestu gdje je igla ubačena može vas osjetiti mala bol ili modrice, ali većina simptoma brzo nestaje. Drugi test nazvan amniocenteza daje točniju dijagnozu Downovog sindroma i drugih urođenih oštećenja, ali test ima mali rizik od prouzročenja pobačaja.

Ako se rezultati pokažu višom od normalne razine AFP-a, to može značiti da vaše dijete ima defekt neuronske cijevi, kao što je spina bifida, stanje u kojem se kosti kralježnice ne zatvaraju oko leđne moždine ili anencefalija, stanje u kojem mozak se ne razvija pravilno.

Ako vaši rezultati pokažu niže od normalne razine AFP-a, to može značiti da vaše dijete ima genetski poremećaj kao što je Downov sindrom, stanje koje uzrokuje intelektualne i razvojne probleme.

Ako vaša razina AFP-a nije normalna, to ne mora nužno značiti da postoji problem s vašom bebom. To može značiti da imate više od jedne bebe ili da je vaš termin trudnoče  pogrešan. Također možete dobiti lažno pozitivan rezultat. To znači da vaši rezultati pokazuju problem, ali vaše je dijete zdravo. Ako vaši rezultati pokazuju višu ili nižu razinu AFP-a od normalne, vjerojatno ćete dobiti više testova koji će vam pomoći u postavljanju dijagnoze.

 

AFP testovi često su dio niza prenatalnih testova koji se nazivaju višestrukim markerima ili testovima trostrukog zaslona. Osim AFP-a, test s trostrukim zaslonom uključuje testove na hCG, hormon koji proizvodi placenta i estriol, oblik estrogena koji je proizveo fetus. Ovi testovi mogu pomoći u dijagnostici Downovog sindroma i drugih genetskih poremećaja.

Šta rezultati znače ?

Negativni ili normalni test obično znači da je vaše dijete zdravo.

Pozitivan test s visokim AFP-om sugerira urođenu manu kao što je spina bifida. To je obično rezultat 2,5 puta ili više od “prosječne” razine AFP-a koju biste očekivali da ćete vidjeti u tom trenutku svoje trudnoće.

Testiranje na Alfa-fetoprotein (AFP) vrši se svakim radnim danom od 08.00-15.00

Cijena testa iznosi 35 km

Molimo vas da se najavite na tel: 033 871-566

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *